Translate

czwartek, 9 listopada 2017

Idealna na jesienną chandrę - Soczewica


Znacie wiele przepisów na dania, ale jednak brakuje Wam "odmiennego" smaku w diecie ? 
Teraz mam na to sposób !  Idealny krem z soczewicy z dodatkiem mleczka kokosowego - brzmi smakowicie.. Tak też smakuje ! 




Przepis: 
2 łyżki z oliwy vergine
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
1/2 pora
1 marchewka
1/2 szklanki soczewicy
500 ml bulionu jarzynowego
1/2 szklanki mleczka kokosowego

Przyprawy :
1/2 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 listek laurowy
ziele angielskie
kolendra / natka pietruszki


Sposób przygotowania : 
  • W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, po chwili dodać pokrojone w kosteczkę ząbki czosnku a następnie pokrojonego na małe kawałki pora (białą część).
  • Dodać kminek lub kmin oraz nasiona kolendry (można je wcześniej trochę porozgniatać na desce lub w moździerzu). Smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.
  • Dodać obraną i startą na tarce marchewkę, oraz wsypać suchą soczewicę. Doprawić , świeżo zmielonym pieprzem, dodać kurkumę, paprykę w proszku, listek i ziele angielskie.
  • Wymieszać, zalać gorącym bulionem, przykryć i gotować przez ok. 15 minut aż składniki będą bardzo miękkie. Na koniec dodać mleczko i podgrzać.
  • Następnie blendujemy .
  • Podawać z kolendrą lub natką, oliwą, przyprawami.

Soczewica - Ciekawostki 

  • Obecnie soczewica jest powszechnie stosowana w kuchni arabskiej i indyjskiej. Niemcy podają ją jako danie noworoczne, wierząc, że zapewni domowi dobrobyt. 
  • W Polsce ta roślina strączkowa jest trochę zapomniana, niesłusznie gdyż nasiona soczewicy są pełne wartości odżywczych: 

    •  nasiona zawierają 25% białka w suchej masie (9 g/100 g) oraz 20% tłuszczu 
      (0,4 g/100 g)
    • są bogate w żelazo, fosfor i magnez, a także witaminy z grupy B; 
    • mogą być spożywane przez cukrzyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny.


Soczewica czerwona : 

Jest najpopularniejszą,  pozbawioną łupinki soczewicą brązową (dzięki braku łupinki jest lepiej przyswajana przez organizm). Czerwona soczewica łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namaczania;


Soczewica zielona: 

Odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami;

Soczewica brązowa : 

Charakteryzuje się wyrazistym smakiem, często jest składnikiem wegetariańskich pasztetów i pieczywa. Można jej użyć także do wyrobu mielonych kotletów czy przygotowania gulaszu;

Soczewica żółta : 

Podobnie jak zielona, ma delikatny smak. Z kolei z czerwoną soczewicą łączy ją to, że łatwo rozpada się po ugotowaniu, dlatego również nadaje się na zupy;


Istnieje jeszcze soczewica czarna, która z wyglądu przypomina kawior. Nadaje się do zup oraz pikantnych przekąsek. W sklepach można dostać także soczewicę koralową, która ma różowy kolor i soczewicę pomarańczową, która, podobnie jak czerwona i żółta, ma delikatny, słodkawy smak i łatwo się rozgotowuje, dzięki czemu można z niej uzyskać konsystencję kremu lub puree.


- SimplyDiet - 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mile widziane komentarze , jeśli spodobał ci się blog dodaj Go do OBSERWACJI , Ja odwdzięcze się tym samy.. ;-)